2024 Yılı MATCH Sürecinde Pediatri Doluluk Oranları Düştü

Pediatri doktoru

 AAP (American Academy of Pediatrics)  Liderleri İş Gücü Sorunlarını Vurgulayarak Alana Daha Fazla Hekim Çekilmesinin Gerekliliğini Belirtiyor

2024 yılı MATCH gününde, sunulan pediatri pozisyonlarının doluluk oranı bir önceki yıla göre azaldı. AAP liderleri bu durumu endişe verici olarak nitelendirdi. Bu yılki MATCH günü, tıp fakültesi mezunlarının yerleştirildiği gün, 44,853 aktif başvuru ve 41,503 onaylı pozisyon içeriyordu. Aktif başvuru sayısı, geçen yılın rekoru olan 42,952’yi %4.4 oranında aşarak artış gösterdi.

Kategorik pediatri programları, uzmanlık kurulu sertifikasyonu için tam eğitimi sağlayan programlar, sunulan pozisyonların %91.8’ini doldurdu. Bu oranlar 2017’den bu yana %97-98 seviyelerindeydi. İç hastalıkları-pediatri %100 doluluk oranına ulaştı, geçen yıl %99 doluluk oranı vardı.

2024 eşleştirmesinde, pediatri 3,139 kategorik ve birincil pozisyon sundu, bu sayı 2023 eşleştirmesine göre 93 pozisyonluk bir artışı temsil ediyor ve 2,887’si dolduruldu. Bu yaklaşık %92’lik doluluk oranı, 2023’teki %97.1’lik doluluk oranına göre düşüş gösterdi.

AAP Pediatri İş Gücü Komitesi Başkanı Dr. Harold K. Simon, boş kalan yüksek pozisyon sayısının genel pediatri ve pediatri alt dalları için endişe verici olduğunu belirtti. Dr. Simon, pediatri iş gücü ihtiyaçlarının gelecekte karşılanmasında artan zorluklara işaret ederek, tıp öğrencilerinin erken mentorluk ve pediatriyi harika bir kariyer seçeneği olarak vurgulayarak pediatriye olan ilgilerinin artırılmasının önemini vurguladı.

Toplamda, geçen yıla göre 164 artışla 252 pediatri pozisyonu doldurulmadı. Özellikle, ABD tıp fakültesi son sınıf öğrencilerinin pediatriye kategorik pozisyonlarda eşleştirilme oranı %47.6 olarak gerçekleşti, bu da geçen yıla göre %7.2’lik bir düşüşü temsil ediyor.

AAP Başkanı Dr. Benjamin D. Hoffman, tıp öğrencileri ve mezunlarının pediatri rezidans programlarında yer aldıklarını öğrendikleri bir video mesajında geleceğin pediatristlerini karşıladı. Dr. Hoffman, AAP’nin misyonunu ilerletmeye yardımcı olmaları için geleceğin pediatristlerine çağrıda bulunarak, çocukların gelecek nesilleri için güçlü savunucular olmaya devam etmelerini istedi.

Kaynak: NRMP, AAP

chicago-city-skyline-usa-2022-01-19-00-13-14-utc

Eğitimler hakkında detaylı bilgiye mi ihtiyacın var?

Formu doldur, uzman doktorumuz cevaplasın!

İlgili Yazılar