Günümüzde pek çok doktor ve doktor adayı, Amerika Birleşik Devletleri’nde doktorluk kariyerine adım atma hayalini kurmaktadır. Amerika, tıp alanında sunduğu eğitim ve fırsatlarla dünyanın en çekici ülkelerinden biri olarak öne çıkar. Ancak, Amerika’da doktor olarak çalışmak ve yaşamak için belirli adımların tamamlanması gerekir. Bu adımlardan en önemlisi ABD doktorluk sürecine yönelik gereken vize türlerinden birini karşılamaktır.
Amerika’ya doktor olarak gitmek isteyenlerin ilk karşılaşacağı engel vize sürecidir. Amerika’ya tıbbi uygulama yapmak amacıyla göçmenlik vizesi başvurusunda bulunmak mümkün değildir. Öncelikle tıbbi uygulama lisansı almanız veya uzmanlık eğitimini tamamlamanız gerekmektedir. Tıp fakültesinde öğrenciyken Amerika’da staj yapmak için B1/B2 Turistik vize sahibiyseniz bu durum avantaj sağlayabilir.
Aşağıda yer alan başlıklarla ABD’de tıp eğitimi için hangi vizelere başvurabileceğinize ve bu vizelerin detaylarına yer veriyoruz:
- Amerika’ya doktor olarak gitmek için geçerli vize türleri nelerdir?
- USMLE skorları ABD doktorluk süreci için vize almayı kolaylaştırır mı?
- Kapsamlı vize danışmanlığı için USCAMP’i tercih edin!
Amerika’ya Doktor Olarak Gitmek İçin Geçerli Vize Türleri Nelerdir?
Amerika’da doktorluk yapmak için göçmen olmayan vatandaşlara uygun vize türlerine başvurmalısınız. J-1 veya H-1B vizesi gibi seçenekler, doktorlar ve tıp mezunları için tercih edebileceğiniz vize türlerindendir. Bunların arasında yer alan J-1 vizesi, Yabancı Tıp Mezunları Eğitim Komisyonu (ECFMG) tarafından Ziyaretçi Değişim Programı için verilir. H-1B vizesi ise uzmanlık sahibi doktorlara 3 yıla kadar çalışma ve yaşam izni sunar.
J-1 vizesi
Bu türdeki vize, ABD’deki tıbbi faaliyetlere dahil olmak isteyen doktorlar için uygundur. ABD’de staj yapmak ya da uzmanlık eğitimi almak için bu vizeye başvurabilirsiniz. Ancak vize eğitim programına göre ayarlanır. Dolayısıyla programın bitmesi durumunda ülkenize dönmeniz gerekir.
H-1B vizesi
ABD’de profesyonel seviyede istihdam edilmek için gerekli lisanslara sahip doktorlara uygun bir vizedir. H-1B vizesi, 3 yıl süreyle verilir ve 6 yıla kadar uzatılabilir. ABD’de uzun süre kalmak ve yaşamak istiyorsanız bu vizeye başvurabilirsiniz.
USMLE Skorları ABD Doktorluk Süreci İçin Vize Almayı Kolaylaştırır Mı?
Amerika’da doktorluk yapmak için Amerika Birleşik Devletleri Tıbbi Lisans Sınavı (USMLE) tüm adımlarını başarıyla tamamlamak zorunludur. Bu sınav, Amerika’da tıp lisansı almak isteyenlerin geçmek zorunda olduğu zorlu bir aşamadır. ABD’de doktorluğa başvuru sürecinde önemli bir role sahiptir.
USMLE skorlarından birine ya da ikisine sahip olmanız direkt vize sürecini olumlu etkilemez. Burada yasalar ve konsolosluk değerlendirmesi söz konusudur. Fakat yine de değerlendirme sürecinde USMLE skorları öne çıkan noktalardır. Vize görüşmelerinde karşı tarafa güvenilir bir imaj çizmiş olursunuz. Ayrıca vize alma niyetinizi direkt tıp kariyeri üzerinden gösteren bir etmendir. Dolayısıyla şansınız artar.
Amerika’da doktor olarak çalışmak için öncesinde CV’nizde herhangi bir staj deneyimi olup olmadığına da bakılır. Bu stajın ABD’de olması gerek MATCH sürecinde gerekse vize alma sürecinizde büyük bir artıdır. Ayrıca uygulamalı deneyim kazanarak Amerika’daki sağlık sistemi ve uygulamalarına uyum sağlamanıza yardımcı olur. Henüz öğrenciyken staj yapmak için ABD’ye giderek ileriki süreçlerinizi hızlandırabilirsiniz.
Kapsamlı Vize Danışmanlığı İçin USCAMP’i Tercih Edin!
Amerika’ya doktor olarak gitmek için belirli adımları takip etmeniz gerekir. Vize süreci, uygun vize türlerine başvurmak, USMLE sınavlarını geçmek ve staj sürecini tamamlamak önemli aşamalardır. Bu süreçler, doğru planlama, kararlılık ve sabırla aşılabilir. Amerika’da doktorluk yapma hayaliniz varsa adım adım ilerleyerek bu hedefe ulaşmanız mümkündür.
Elbette vize danışmanlığı, halihazırda sistemi tanımak ve USMLE’ye çalışmak başlarda zorlayıcıdır. Bu zorlu başlangıcı aşmak ve süreci en doğru şekilde tamamlamak için USCAMP kapsamlı eğitim ve danışmanlık hizmeti verir.
ABD’de doktor olmak için USCAMP’li olmanın avantajlarını şimdi keşfedin!