Tıp fakültesi mezuniyetinin ardından kişilerin Amerika’da doktorluk başvurusu yaparken öne sürdükleri belgeye Personal Statement (Kişisel Beyan) denir. Personel Statement nedir, sorusu ise belgenin tam olarak nasıl bir etkisi olduğuna yönelik gelişir. Bu belge içinde adaylar başvurdukları bölüme dair motivasyonlarını ve neden bu programa başvurduklarını ifade eden noktalara değinir. Genel başvuru içinde önemli bir parça olan Personal Statement, kariyer yolculuğunuzu net bir şekilde anlattığınız bir yazıdır. Dolayısıyla USMLE skorlarınız ve OET Medicine sonucunuzla bu belge bir arada değerlendirilir. Güçlü bir PS ilettiğinizde diğer adaylardan öne çıkabilirsiniz.
Yazı içinde Personal Statement sürecine dair detaylara aşağıdaki başlıklarla yer veriyoruz:
- Personal Statement nedir?
- ABD’de doktor olmak için Personal Statement neden önemlidir?
- Personal Statement nasıl yazılır?
- Personal Statement yazma sürecinde USCAMP yanınızda!
Personal Statement Nedir?
PS, Amerika’da doktor olmak için USMLE ve OET skorlarıyla yaptığınız başvurunun önemli bir parçasıdır. Bu yazıyla neden ABD’de doktor olmak istediğinize ve kariyerinizi neden o alanda yürütmeyi amaçladığınıza değinebilirsiniz. Ayrıca akademik ve kişisel gelişim anlamında programın size katacağını noktalara değinmeniz önemli bir artıdır.
ABD’de program değerlendirmelerinde yalnızca skor üzerinden gidilmez. Adayın motivasyonu da kritik bir önem taşır. Dolayısıyla kapsamlı bir başvuru süreci içinde olmanız MATCH olma şansınızı da bir o kadar artıracaktır. Bu noktada iyi bir PS hazırlayarak eşleşme ihtimalinizi büyük ölçüde artırabilirsiniz.
ABD’de Doktor Olmak İçin Personal Statement Neden Önemlidir?
ABD sürecinde aslında kariyerinizin her noktasında yaptığınız şeyler önemlidir. Aldığınız dersler, katıldığınız kongreler, referanslarınız, yaptığınız stajlar ve neden ABD yolculuğunu tercih ettiğinize dair PS gibi noktalar ile kapsamlı bir başvuru yaparsınız. Bu başvurunun önemli bir parçası da PS’dir.
Kişisel olarak niyetinizi anlattığınız, motivasyonlarınızdan bahsettiğiniz ve gelecekte ne gibi çalışmalar yapmayı düşündüğünüze değindiğiniz bu mektupla program direktörlerini büyük ölçüde etkileyebilirsiniz.
Personal Statement Nasıl Yazılır?
PS’nin net bir yazım şekli olmasa da taslak olarak nasıl bir şekilde oluşturulacağı ile ilgili fikir birliği vardır. Şu adımları takip ederek etkili bir PS hazırlayabilirsiniz:
- Hazırlığa başlarken ilk olarak programın gereksinimlerini inceleyin. Daha sonra bu gereksinimlere göre hazırlık sürecini yönlendirmek için bir plan oluşturun. Hangi deneyimleri vurgulamak istediğinizi, hangi önemli olayları anlatmak istediğinizi ve ana temaları belirleyebilirsiniz.
- Kendinizi tanıtın. Başvurunuzun başlangıcında kim olduğunuzu ve eğitiminizi özetleyin. Temel yeteneklerinizi, ilgi alanlarınızı ve profesyonel hedeflerinizi vurgulayarak direktörlerin sizi daha yakından tanımalarını sağlayın.
- Neden bu programa başvurduğunuzu açıklayın. Bu kısım programa olan ilginizi ve neden bu programa başvurduğunuzu açıklayan en önemli bölümlerden biridir. Programın size nasıl yardımcı olabileceğini ve neden bu alanda başarılı olmak istediğinizi vurgulayarak amacınızı net bir şekilde sunun.
- Kendi hikayenizi anlatın. Yazınızın orta kısımlarında yaşadığınız deneyimleri ve bu deneyimlerin size nasıl bir perspektif kazandırdığını anlatın. Örneklerle desteklenen kişisel hikayeler, direktörlerin sizi daha iyi tanımalarına yardımcı olur.
- Dil bilgisi ve yazım hataları için düzenlemeler yapın. Cümle yapısı, anlatım akışı ve metni daha güçlü hale getirmek için metni kontrol edin.
- Geri bildirim alın. Başkalarından geri bildirim alarak belgenizi gözden geçirin. Bu alanda profesyonel olan kişilerden veya danışmanlarınızdan destek isteyin. Ardından son düzenlemeleri yaparak en iyi sürümünü başvuru belgelerine ekleyin.
Personal Statement Yazma Sürecinde USCAMP Yanınızda!
Hedeflediğiniz tıp kariyerini istediğiniz şekilde gerçekleştirmek için başvuru için ihtiyaç duyduğunuz detayları ayrıntılarıyla bilmeniz gerekir. Bu noktada özellikle ABD’de tıp kariyerine yönelik birçok detay vardır. USMLE skorları, iyi bir CV hazırlama, referanslar, ABD’de stajlar ve Personal Statement gibi noktalar ABD’ye yönelik hazırlanmalıdır. Bu hazırlık sürecini eksiksiz yönetmeniz ise USCAMP’in sunduğu eğitim ve danışmanlık hizmetiyle mümkündür. İçerisinde USMLE eğitimlerinden ERAS başvurusunu nasıl gerçekleştireceğinize kadar birçok mentörlük alanlarından faydalanabilirsiniz.
Şimdi USCAMP’e dahil olun, tıp kariyerinizin tüm aşamalarında yanınızda olalım!