Amerika’da doktor olmak isteyen tıp fakültesi öğrencileri ve mezunları için önemli başlıklardan biri oradaki sistemdir. Gerek eğitim gerekse sistem olarak ABD’nin nasıl bir noktada durduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Özellikle alışma süreci ve avantajlar açısından bu sistemi bilmek önemlidir.
USMLE sürecindeyseniz MATCH döneminizi daha iyi atlatmak adına sistem hakkında bilgi sahibi olarak aksiyon alabilirsiniz. Örneğin ABD, doktor ve doktor adaylarının hands-on staj yapmış olmasına önem verir. Dolayısıyla CV’nize bu maddeyi ekleyerek MATCH sürecinizi kolaylaştıran ve hızlandıran bir adım atmış olursunuz. Bu gibi detaylar için iki ülke arasındaki farklara hakim olmanız gerekir.
Yazı içinde aşağıdaki başlıklarla bu detayları açıklıyoruz:
- ABD ve Türkiye’deki tıp eğitimi süresindeki fark nedir?
- ABD’de tıp eğitimi nasıl alınır?
- ABD ve Türkiye’de tıp eğitimi niteliği açısından farklar nelerdir?
- USCAMP ile ABD sürecinizi detaylarıyla keşfedin!
ABD ve Türkiye’deki Tıp Eğitimi Süresindeki Fark Nedir?
ABD’de tıp eğitimi genellikle 4 yıl pre-med ve 4 yıl tıp eğitimi (2 yıl preklinik + 2 yıl klinik) şeklinde toplam 8 yıl sürer. Türkiye’de ise ön program yoktur. Sadece 6 yıl tıp eğitimi (3 yıl preklinik + 3 yıl klinik) şeklinde eğitim alınır. Dolayısıyla bu süreden kaynaklı niceliksel ve niteliksel farklar olabilir.
ABD’de Tıp Eğitimi Nasıl Alınır?
Türkiye’de tıp eğitimi almak için üniversite sınavlarına girmek ve iyi bir sıralama elde etmek gerekirken ABD’de durum daha farklıdır. ABD’de tıp eğitimi öncesi 4 yıl boyunca biyoloji, kimya ve benzeri alanda lisans derecesi almak gerekir.
Bu alanları seçerken tıp fakültesinin belirlediği ön koşula göre bir yol izlenmelidir. Ardından Medical College Admission Test isimli sınava girilir. MCAT sınavıyla adayların bilimsel akıl yürütme ve yazılı iletişim becerileri ölçülür.
MCAT sınavı skoru ve lisans diploması ile aday tıp fakültesine başvuru hakkı kazanır. Burada adayın MCAT skoru, referansları, mülakat performansı ve gönüllü çalışmaları önemlidir. Çok detaylı bir değerlendirme olduğu için tıp fakültesine kabul alma oranları düşüktür.
Bunun yanı sıra ABD’de tıp eğitimi oldukça pahalıdır. Bu yüzden öğrenim kredisi veya burs almak gerekir. Türkiye’de ise eğitim maliyeti (özel üniversiteler hariç) çok daha düşüktür. Bu sebeple tıp fakültesi öğrencileri çok daha nadir burs veya kredi başvurusunda bulunur.
ABD ve Türkiye’de Tıp Eğitimi Niteliği Açısından Farklar Nelerdir?
ABD ve Türkiye arasında eğitim niteliği açısından bazı farklar vardır. Özellikle ABD başvuru sürecinde temel bilimler lisansı istediği için daha detaylı bir teorik eğitim söz konusudur. Daha sonra ise yine detaylı bir klinik eğitim sürecine geçilir. Özellikle ABD’deki tıp sistemi doktorların problem çözme ve analitik düşünme odaklı olmalarını önemser. Bu kapsamda vaka bazlı çalışmaları için gerekli ortamları sağlar. Öğrenciler akademik anlamda teşvik edildiği için researchler öğrencilik döneminden itibaren ön plandadır.
Türkiye’de pratiğe dayalı bir sistem vardır. Bu sistemde yoğun bir eğitim süreci öne çıkar. İlk üç sene temel bilimler ve ardından klinik odaklı eğitimler gelir. Klinik eğitim ABD’ye göre daha sınırlıdır. Vakalar üzerinde uzun süre durulmaz. Çözüm odaklı bir eğitim olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla öğrencilerin araştırma olanakları ABD’ye göre daha azdır. Akademik tıp kariyeri açısından Türkiye niteliksel olarak ABD’den farklıdır. Fakat bu durumu öğrenci çabasıyla birlikte staj fırsatları ve researchleri değerlendirerek gerçekleştirebilir.
ABD’de tıp eğitimi daha çok kliniğe yöneliktir ve eğitmen/içerik kalitesi Türkiye’ye göre daha yüksektir. Ancak pratik yapma anlamında özellikle intörnlük senesinde Türkiye’de alınan eğitim oldukça avantajlıdır. Çünkü Türkiye’deki hastanelerin hasta sayısının fazlalığı ve personel sayısının azlığı intörnlere daha fazla sorumluluk alma şansı vermektedir. İnternlük dönemini bu noktada avantaja çevirebilirsiniz.
ABD’de bir asistanlık programına yerleşmek için MATCH sistemine dahil olmanız gerekmektedir. MATCH sistemi içerisindeki gereklilikler; USMLE sınavları, OET sınavı, CV, LoR (referans mektubu) ve Personal Statement olarak düşünülebilir. Türkiye’de ise bir sıralama sınavı olarak TUS’a girmeniz yeterli olacaktır. Bu sıralama sınavının sonucuna göre tercihleriniz ile puanınızın yettiği bir asistanlık programına yerleşebilirsiniz.
USCAMP ile ABD Sürecinizi Detaylarıyla Keşfedin!
ABD’deki tıp sisteminin mantığı Türkiye’deki sistemden farklıdır. Dolayısıyla bu sürece hazırlanan ve ABD’de doktor olmak isteyen doktor ve doktor adaylarının ABD’deki sistemi yakından tanıması gerekir. Bu noktada USCAMP eğitim ve danışmanlık hizmetleriyle ABD sürecinize tam anlamıyla hazırlanmanıza yönelik hizmet sunar. Hizmet kapsamında kendi hocalarımız tarafından anlatılan her yıl yenilenen güncel USMLE derslerine, 7/24 bireysel sınav ve süreç mentörlüğüne, ABD’deki staj imkanlarına ve CV’nizi ABD’ye göre nasıl hazırlamanız gerektiğine detaylarıyla ulaşabilirsiniz. Ayrıca mentörlerimizle geçiş sürecinizi kolaylaştıracak birçok görüşme imkanı sağlıyoruz.
ABD’ye hazırlanmak için USCAMP fırsatlarını yakından keşfedin!