Türkiye’den Amerika’ya doktor olarak gitmek ve kariyerini orada sürdürmek isteyen adayların bu kapsamda tamamlaması gereken aşamalar vardır. Yurt dışında doktor olmak aslında birçok kişinin farklı nedenlerle düşündüğü bir noktadadır. Genellikle yaşam koşullarının iyi düzeyde olması, tatmin edici maaş aralıkları ve kişinin kendine kaliteli şekilde vakit ayırabilmesi gibi artılar ön plandadır. Dolayısıyla Türkiye’den ABD’ye doktor olarak gitmekle ilgili süreçleri merak ediyor olabilirsiniz.
Yurt dışında doktorluk kariyerini sürdürmek için tamamlamanız gereken aşamalara ve bu aşamalar için ne gibi aksiyonlar almanız gerektiğine aşağıdaki başlıklarla değiniyoruz:
- ECFMG ID alma süreci nedir?
- USMLE Stepleri nedir?
- Amerika’da doktorluk için OET nedir?
- Türkiye’den Amerika’ya doktor olarak gitmek
- USCAMP ile Amerika’da doktor olun!
ECFMG ID Alma Süreci Nedir?
ABD’de doktorluk sürecine başlayabilmeniz için https://www.ecfmg.org/ üzerinden uluslararası düzeyde geçerli olacak ID’nizi almanız gerekir. Bu ID, tıp fakültesi öğrencisi ya da mezunu olduğunuzu gösteren, sürecinizin takip edilebilirliğini sağlayan ve USMLE Steplerine girebilmeniz için gerekli olan bir kimlik numarasıdır. Tamamen kişisel olduğu için bu kimlik numarası ile ABD sürecinizi yönetirsiniz.
ID alma sürecinin bir parçası da Form 186’dır. Başvurunuzun ardından 1-2 hafta içinde Form 186 belgesi PDF olarak mailinize gelir. Bu PDF’i indirip notere onaylatmanız gerekir. Pasaportunuzu ve Form 186’yı online görüşmede görevli noter memuruna doğrulatırsınız. 3-5 dakika süren bu işlemin sonunda e-imzanız istenir. Ardından ECFMG sertifikasına sahip olursunuz.
USMLE Stepleri Nedir?
USMLE Stepleri, genel tıp bilginizi ölçen sınavlardır. Bu sınavlardan ilki olan Step 1, pre-med döneme ait soruları içerir. Anatomi, fizyoloji, farmakoloji, mikrobiyoloji ve patoloji gibi temel bilimler bu aşamada öne çıkar. Pass ya da Fail sonucunu aldığınız bu sınavı ilk denemede Pass olarak geçmeniz kritiktir.
Step 2 CK ise klinik ve hasta bakım uygulamalarını içeren bir aşamadır. Bu aşamada 230+ skor almanız gerekir. Step 1’in hemen ardından Step 2 CK’e çalışmak daha iyi olacaktır. Özellikle pre-med dönemdeki sorular Step 2 CK’de de çıktığı için ara vermeden bu iki Step’i geçerli skorlarla tamamlayabilirsiniz.
Amerika’da Doktorluk İçin OET Medicine Nedir?
Amerika’ya doktor olarak gitmek isteyen adayların İngilizce seviyelerinin B2-C1 düzeyde olması gerekir. Bu düzeyde bir İngilizceye sahip olmak; Steplerden hedeflenen skorlara ulaşmak, stajlara aktif olarak katılım sağlamak ve OET’den geçerli skorlara ulaşmak için elzemdir.
ABD yolculuğundaki adayların OET’den 350+ puan alması gerekir. Bu noktada İngilizceniz temel düzeydeyse öncesinde genel İngilizcenizi B2+ düzeye çıkarmak için çalışmalısınız. Bu çalışmayı yaparken MEDCAMP English’in alanında uzman hocalarından ve her yerden takip edebileceğiniz eğitimlerinden faydalanabilirsiniz. MEDCAMP English, OET’den geçerli skorları almanızı sağlarken İngilizce konuşma provaları ve mektup revizyonları ile Speaking ve Writing becerilerinizin gelişmesinde etkili olur.
Türkiye’den Amerika’ya Doktor Olarak Gitmek
ABD’de tıp kariyeri yolculuğu birçok öğrenci ve mezunun hedefleri arasındadır. Fakat bu yolculuğa çıkabilmek için bir haritaya ihtiyaç vardır. İlgili haritada; adayın vize süreçleri, girmesi gereken sınavları, ABD’de staj yapması, Letter of Recommendation (LoR) alması, mülakatları, Personal Statement’ı ve takip eden diğer başlıklar yer alır.
Başlarda tüm bu süreçlere hakim olmak ve kendine göre bir yol haritası hazırlamak güçtür. Halihazırda süreci tamamlayan kişilerin deneyimleri, adayın kişisel sürecinden apayrıdır. Dolayısıyla aday aynı süreci takip etse de onlar gibi hedeflediği noktaya ulaşamayabilir. Bu sebeple kişiselleştirilmiş bir ABD tıp kariyeri planı yapmak gerekecektir.
ABD’ye doktor olarak gitmek isteyenler için şu adımları kişisel yanıtlarla şekillendirerek bir plan oluşturabilirsiniz:
- Çalışmaya hangi Step’ten başlayacağınıza karar verin. Genellikle Step 1’le başlamak hem pre-med döneme hakim olarak temel atmanızı sağlarken hem de psikolojik bir sınırı tamamlamanız açısından mental olarak rahatlatıcıdır.
- Step 2 CK için bir çalışma planı oluşturun. Bu planı oluştururken Step 1 ile arasında çok zaman olmamasına özen gösterin. Step 2 CK konuları pre-med dönemi de içerdiği için çok zaman geçmeden ikinci aşamaya hazırlanmanız, hazırlık sürecinizi kolaylaştıracaktır.
- ABD’de staj yapmak MATCH döneminizde pozitif karşılanır. Klinik rotasyonlar ile CV’nizi güçlendirebilirsiniz. Ayrıca bu stajların ardından LoR da alırsınız. Bu sayede tıbbi bilginizi ve pratiğinizi ABD düzeyinde onaylatmış ve referans almış olursunuz.
- Bir diğer aşama olan OET’den geçerli skor almanız gerekir. Bu skor, ABD kariyerinizde İngilizce seviyenizi göstereceği için etkili olacaktır.
- Tüm aşamaları tamamladıktan sonra skorlarınızı, LoR’larınızı ve CV’nizi ERAS sistemine yükleyerek programlara başvuru yapabilirsiniz.
- Başvurularınızın ardından MATCH olma ihtimalinizin olduğu programlarla mülakatlar gerçekleştirirsiniz. Residency mülakatlarında CV’nize ve hedeflerinize dair sorular gelecektir. Ayrıca sınıf tekrarı ya da Steplere birden fazla girme gibi red flagler varsa bunlara ilişkin sorular sorulur. Burada dezavantajlı bir durum olsa da avantaja çevirmek sizin elinizdedir. Dolayısıyla residency mülakatları için öncesinde prova yaparak program direktörleri için tatmin edici yanıtlar oluşturabilirsiniz.
USCAMP ile Amerika’da Doktor Olun!
Türkiye’den Amerika’ya doktor olarak gitmek için doğru rehberlik almak kritik önem taşır. Dolayısıyla hem sınav süreçleri hem de vize ve staj gibi danışmanlık gerektiren alanlarda desteğe ihtiyacınız vardır. USCAMP, Amerika’da doktor olmak isteyen adayların tüm sürecini eksiksiz ve doğru şekilde yönetebilmesi için bir sistemle çalışır. Bu sistem içinde ABD için gerekli olan noktaları adaya detaylı bir şekilde sağlayarak ihtiyaç duyduğu danışmanlığı eksiksiz verir. Ayrıca USMLE Online üzerinden adaya ulaştırdığı ders videoları ile adayın Steplere hazırlanmasını destekler. Hem temel bilimler hem de klinik düzeyde çalışmak isteyen adaylar bu videolarla konuları kavrayabilir.
Şimdi Amerika’ya doktor olarak gitmek için USCAMP’ten eğitim ve danışmanlık alın!