STEP 1 sınavı için önemli taşlardan biri olan biyokimya ve genetik konularını inceleyelim. Türk tıp eğitim sistemindeki biyokimya eğitimi ve TUS biyokimyasında sorulan sorular ile arasında çok temel farklar barındıran STEP 1 biyokimyası ayrı bir çalışma gerektirir.
USMLE temel olarak direkt bilgiyi sorgulayan bir yapıya sahip değildir. Bütün sorular her ne kadar temel bilimler dahi olsa mutlaka vaka içine yedirilerek sorulur. Bilgi dolaylı olarak adeta bir bulmaca tarzında sorgulanır. Bu sebeple örnek olarak krebs döngüsünün basamaklarındaki enzimleri, kofaktörleri vs. TUS sorar ancak USMLE bu tip soruları sevmez ve sormaz. Ancak o enzimin eksikliği herhangi bir hastalığa (klinik korelasyon) sebep oluyorsa, hastalığın kliniği verilip vakadaki enzim eksikliği şeklinde sorulur.
Özellikle glikojen depo hastalık, lizozomal depo hastalıkları gibi hastalıklar mutlaka sorgulanır. Bu konuları çalışırken de hastalıkların birbirinden ayırt edici özelliklerini bilmek hayati önem taşır.
Hastalığın ayırt edici klinik özelliği, hangi enzim eksikliği sebebiyle meydana geldiği, bazen tedavisi, varsa mikroskop görüntüsü iyi bilinmelidir. Bu sebeple çalışırken mutlaka tablolara oldukça önem göstermeliyiz. USCAMP de derslerinde bu noktalara eğilmektedir. Özellikle anatomi ve biyokimya TUS biyokimya ve anatomisinden tamamen farklıdır ve ayrı yaklaşım gerekmektedir. Diğer branşlarda da ciddi farklılıklar olsa da ( yaklaşım açısından ) anatomi ve biyokimyayı iki yabancı gibi düşünmeliyiz.