USMLE aşamalarına hazırlanan öğrencilerin temel soruları arasında hangi derslerin daha önemli olduğu ön plandadır. Aslında tüm temel bilimler ve klinik dersler Step 1 ve Step 2 CK’de bir arada ele alınır. Dolayısıyla bir soruyu doğru yanıtlamak için bu temel bilimlere hakim olmak gerekir. Diğer taraftan bu bilimler arasında öne çıkan Step 1 patoloji, temel bilimlerin ve klinik alanın kesiştiği bir noktada durur. Bu sebeple sınav sorularının neredeyse yarısı patoloji temalıdır. Patolojinin bu noktadaki önemi, bu konuya nasıl çalışılması gerektiği ile ilgili soru işaretlerini de beraber getirir.
Aşağıdaki başlıklar çerçevesinde patolojiye ve bu alana nasıl çalışması gerektiğine değiniyoruz:
- USMLE patolojiyi nasıl ele alır?
- Patolojiye nasıl çalışmak gerekir?
- Patofizyoloji nedir?
- USCAMP ile patolojiye sistemli çalışmayı keşfedin!
USMLE Patolojiyi Nasıl Ele Alır?
Sınavın odak noktası olan patoloji, klinik pratiğe en yakın branş olmasıyla öne çıkar. Özellikle vaka sorularında öne çıkan bu konu sağlam bir temel gerektirir. Step 1’den Pass olmak için kritik bir unsurdur. Bu sınavın TUS sınavı gibi ezbere dayalı bir sınav olmadığını, aksine patofizyolojik temellere dayandığını kavramak ise doğru bir hazırlık planını yapabilmek için önemlidir.
Bir diğer önemli nokta, patoloji sorularının multidisipliner olarak karşımıza çıkabileceğidir. USCAMP’in önerdiği çalışma tarzı, multidisipliner ve vaka odaklıdır. Örneğin, farmakoloji, mikrobiyoloji veya fizyoloji soruları, vaka içine entegre edilerek karşımıza çıkabilir. Bu nedenle patoloji bilgisinin yanı sıra, diğer tıp alanlarını da bilmek gereklidir.
Patolojiye Nasıl Çalışmak Gerekir?
Patoloji çalışma sürecinizi planlarken öncelikle diğer derslerle kesişimselliğini öne çıkararak bir plan oluşturmanız gerekir. Sıfırdan başlayan bir öğrenci için patoloji çalışma sürecine geçmeden bir önceki temel bilimlerin tamamlanmış olması önemlidir. Ardından Pathoma, First Aid ya da Boards and Beyond videoları ile hazırlanabilirsiniz.
Pathoma, patolojiyi iyi ve kapsamlı kavramanızı sağlayan konu anlatımlı bir kaynaktır. Bu kaynak USMLE odaklı çalışmanızı desteklerken geniş bir kapsamda patolojiyi öğrenmenizi destekler. Elbette bu kaynağı tercih etmek yerine yalnızca First Aid ile çalışabilirsiniz. Fakat First Aid özet niteliğinde bilgiler verdiği için B&B ya da diğer ders videolarını izlemeniz gerekebilir.
Bir diğer çalışma yöntemi olarak First Aid ve Pathoma’yı bir arada ele alabilirsiniz. Diğer bilimler için FA çalışırken patoloji için Pathoma’yı kullanabilirsiniz. Bu şekilde ilerlediğinizde konuları derinlemesine kavramış olursunuz. Elbette bu çalışma yöntemine test ve denemeleri dahil etmelisiniz. NBME denemelerine sınav tarihi yaklaştığı zaman başvurabilirsiniz. UWorld ve Kaplan QBank’i ise konu anlatım çalışmalarınıza dahil edebilirsiniz.
Patofizyoloji Nedir?
Step 1 patoloji çalışırken temel bilimler odaklı olursunuz. Anatomi, biyokimya, farmakoloji ve fizyoloji odaklı bir patoloji çalışması söz konusudur. Fakat ileri patoloji çalışmaları klinik odaklıdır ve vaka üzerinde doğru çıkarımlar yapmanız beklenir.
Step 2 CK odaklı patoloji çalışmalarında semptomlar, laboratuvar bulguları ve tanı süreçleri bir aradadır. Bu soruları doğru yanıtlamak için vaka analizleri yapmak ve soru bankalarını sistemli çözerek tamamlamak önemlidir.
USCAMP ile Patolojiye Sistemli Çalışmayı Keşfedin!
USMLE eğitim ve danışmanlık noktasında temel ve klinik patoloji dersleri veren USCAMP, nasıl sınav odaklı çalışmanız gerektiğini keşfetmenizi destekler. Temel patoloji için Dr. Mehmet Esen, Step 2 CK odaklı klinik patoloji için ise Dr. Bora Demirçelik derslerini USCAMP Online üzerinden takip edebilirsiniz. First Aid üzerinden konu anlatımını takip ederken soru çözümlerini incelemek için Berk Kaan, MD derslerine bakabilirsiniz.
Şimdi USCAMP’li olmanın avantajlarını keşfetmek ve USMLE’ye tam anlamıyla hazırlanmak için kayıt olun!